Anne Stolt on todellinen sarjayrittäjä

Updated: Jun 27, 2019


Harva pystyy sarjayrittäjyyteen. Toisille se on kutsumus. Kyse on aikatauluttamisesta, sekä laajasta maailmankuvasta; ei ole välttämätöntä lokeroida itseään yhdelle alalle ja pysyä omassa poterossaan. Anne Stolt on elävä esimerkki siitä.Kuvacredit: Sini Pennanen

Anne Stolt perusti ensimmäisen yrityksensä, Jake’s Oy:n, noin 35-vuotiaana. He valmistivat mokkasiineja ja hapsutakkeja, joita myytiin legendaarisessa nuorisoliike Mic Macissä. He tekivät myös baseball-takkeja ja toivat Suomeen brändin väreihin tehdyt tiimiasut Drag Race –kilpailutiimeille. "Kun näitä alkoi tulla maahantuotuina, pistimme pillit pussiin ja lähdin Sanomille lehtitöihin. Sanomille minut palkkasi Eve Vaasmaa. Meistä tuli läheiset tutut, hän oli myös doulani siltä varalta ettei mieheni olisi päässyt mukaan synnytykseen."


Sanomilla Anne oli useissa eri lehdissä töissä (V8-Magazine, Street&Race, Meidän Perhe, Vauva, Autobild, KotiPC ja Hifi). Hän tuotti DIGI Kamerat&Kuvaus –lehden ja teki töitä Mikrobitti-, Tietokone-lehtien brändikehityksien kanssa. Viimeiset vuodet Anne teki yrityksien (Fazer, Orion, Uponor, Avainapteekit, Teollisuussijoitus, LähiTapiola, Alko ja Stockmann) lehtiä ja viestintää sekä veti S-ryhmän Yhteishyvä-lehden tekijätiimiä. "Olin johtoryhmässä ja kansainvälisessä kehitystiimissä ja kehitin Sanomien Yritysjulkaisuille MediaMap-tuotteen, joka perustui sisältöjen kierrättämiseen ja niiden mittaamiseen. Teimme AKU.-lifestylelehden (https://www.facebook.com/AKUpiste/), joka oli menestys, joskaan sille ei tullut jatkoa."


Vuonna 2009 Anne perusti oman Ruokamenot-blogin, joka lähti tarpeesta tallentaa perinnereseptejä ja samalla alkoi Testivoittaja-, Petz sekä Mamaz-tuotteiden rakentaminen.

"Tiimini oli huippu, teimme paljon uutta ja innovatiivista markkinointia ja viestintää huipputuloksella. Moni heistä on suureksi ilokseni nykyään yrityksemme projekteissa mukana. Suurin projektimme Sanomilla oli Lempi, ensimmäinen aidosti monikanavainen ja koko Sanoman läpimenevä (lehdet, tv, radio, tapahtumatuotanto) brändi, johon saimme innostumaan mukaan suuria yrityksiä. Juuri ennen julkaisua se kuitenkin hyllytettiin, vaikka se oli ehtinyt saada jo kiitosta myös kansainvälisessä innovaatiokisassa. Silloin tiesin, että on aika tehdä jotain muuta."


Eettisyys kulkee edellä Annen yrittäjyysfilosofiassa


"Tein parvityönä yli 60 osaavan ja kuulun ihmisen kanssa kirjan siitä, miten somea käytetään eri aloilla ja eri tehtävissä. Kokosin sen 30 päivässä ja löysin sille kustantajankin. He kuitenkin peruivat lupauksen loppumetreillä ja kirja jäi kovalevylleni lepäämään.

Hyppäsin mieheni yritykseen ja päätin keskittyä terveysalaan, josta olin saanut jo paljon näyttöjä ja kokemusta. Toki alussa teimme muutakin, silloin ei ollut varaa valita." Heidän asiakkaitaan ovat olleet Lippupiste, Värisilmä sekä apteekki- ja terveysalan yrityksiä.

Anne ja hänen miehensä perustivat toiminimen rinnalle osakeyhtiön, Puremo Oy:n. "Sen nimi sisältää koko ajatuslogiikan jolla haluamme tehdä töitä: pure modus operandi eli aito toiminnan tapa. Tätä reilua ja avointa tekemisen tapaa vaalittiin jopa siinä määrin, että olemme ”irtisanoneet” joitain asiakkaita, koska heidän toiminnan vuoksi emme pystyneet noudattamaan tätä ajatusta."


Sen nimi sisältää koko ajatuslogiikan jolla haluamme tehdä töitä: pure modus operandi eli aito toiminnan tapa. Tätä reilua ja avointa tekemisen tapaa vaalittiin jopa siinä määrin, että olemme ”irtisanoneet” joitain asiakkaita, koska heidän toiminnan vuoksi emme pystyneet noudattamaan tätä ajatusta.

Vanhoista kontakteista Anne löysi hyvän yhteistyökumppanin, Maxel Pharma Oy:n, jonka kanssa he tekevät omina yrityksinä, mutta tiiviissä yhteistyössä terveysalan töitä.

"Rakastan tätä työtä ja se, että päädyin mieheni kanssa tekemään liiketoimintaamme, toi mukana suuren kilpailuvaltin: automatisoidut yksilöinnit. Hän kehitti systeemit, joiden ansiosta esimerkiksi 70 apteekin Laatuapteekit-ketju saa jokaiselle apteekille lehtiin ja POS (point of sales) –materiaaleihin omat yksilöidyt hinnat, pääkirjoitukset, kuvat ja kannet."


Lisäksi Anne rakentaa omaa pienokaistaan, Perheen Aika -lehteä, joka on mm. neuvoloissa ja synnytyssairaaloissa jaettava ilmaisjakelulehti. "Olen päätoimittajana näissä lehdissä sekä omiin sukujuuriin perustuvassa kotiseutuyhdistyslehdessä, Pellinge Nytt -lehdessä."


Markkinointigurusta joogastudioyrittäjäksi


Tuorein laajennus oli lähteä mukaan rakentamaan kaupungin kauneinta hotjoogastudiota, Yoga Valoa sekä rakentamaan sen brändiä ja markkinointia. Joogan maailmaan ja filosofiaan minut opetti Yoga Valon osakaskumppani Hani Rautakorpi, se muutti elämääni paljon. Aloitin joogaopettajaopinnotkin, mutta jouduin jättämään ne kesken studion rakennuskiireiden vuoksi. Siitä jäi kuitenkin paljon eväitä elämääni ja olen tutuille pitänyt tuntejakin.


Myös tapahtumatuotanto, kuten Femvalleyn Emmi Pyykön ja Mediakukkaron Timi Kukkaron kanssa 4.5.2019 kauppakeskus Redissä toteutettu Wellness Festival, kuuluvat toimintaamme.


Mottoni on aina ollut, että idea päivässä pitää pään kirkkaana ja yrityksen kilpailukykyisenä.

Mottoni on aina ollut, että idea päivässä pitää pään kirkkaana ja yrityksen kilpailukykyisenä. Myös uudet tuttavuudet antavat paljon uutta kipinää, tuoreimpana tubettaja Herbalisti.

En koskaan hankkinut itselleni valkoista lakkia, vaan päädyin monen sattuman kautta kauppaopistoon ja valmistuin merkonomiksi. Lopputyöni PR yrityksen kilpailukeinona -esityksen jälkeen pyydettiin minua pitämään se oppituntina kaikille muille luokille, se oli hauskaa. Sen jälkeen olen aina opiskellut työn ohessa jotakin: kieliä, pikalukua, luovien alojen johtamistutkinto, avoimen yliopiston eri opintokokonaisuuksia, viestintää, verkkokauppaa jne. Valmistuin myös Community manageriksi ja olen aloittamassa Yrittäjän ammattitutkinnon opinnot. Oli opinnot mistä aiheesta tahansa, antavat ne aina uudenlaisen näkökulman nähdä oman yrityksen toimintaa.

Sanomien huikeimmat näköalat minulle avasi Sanoma Magazinesin silloinen toimitusjohtaja Clarisse Berggårdh.

Yritystoiminnan alussa oli paljon apua Helsingin Yrittäjien tilaisuuksista ja klinikoista. Erityisen kiitollinen olen, kun sain oman sparraajan Luovien toimialojen liiketoiminnan kehittämisyhdistyksestä DIGES ry:stä, toiminnanjohtaja Pekka Krookin. Harmi, että yhdistys lakkautettiin muutama vuosi sitten, mutta Pekka jatkaa onneksi samaa työtä Sparraustehtaassa.Liian usein kuulee yrittäjiltä, että edes oma tuttavapiiri ei juurikaan jaa kiitosta ja tsemppausta läheisilleen. Yrittäjän työ voi olla myös yksinäistä, jolloin kiitoksen kuuleminen voi tuoda valoa päivään. Ihan jokaisen pitäisi myös tykätä, kommentoida ja jakaa yksityisyrittäjien somepostauksia, sillä tehtäisiin valtava vaikutus. Jos nämä opittaisi, olisi Suomi paljon positiivisempi maa.

Anne on ikuinen oppija


Olen myös itse toiminut niin kouluttajana kuin sparraajana pienyrittäjille sekä kouluttanut apteekkilaisia, Markkinointi-instituutilla ja mm. Värisilmän henkilökunnalle digitaalista markkinointia. Teimme suurelle kansainväliselle yritykselle strategiatyön läpiviennin koko henkilökunnan kanssa parvityönä kehittämämme Matka tulevaan –tuotteemme työkaluilla ja vedin lopuksi heidän tykypäivillä innostumisluennon. Oli hieno hetki, kun sekä henkilökunta että johto sanoivat, että eivät ole koskaan olleet näin onnistuneessa strategianmuutosprosessissa mukana ja että henkilöstö vasta nyt ymmärsi minkälaisessa roolissa he työskentelevät!

Ajatuksena oli, että ottamalla henkilöstön mukaan strategian suunnitteluun, eikä sitä annettaisi heille valmiina, se myös toteutuisi varmemmin kun kaikki olisivat sitoutuneita. Kivana lisänä oli se, että useilla paikkakunnilla olevat konttorin työntekijät myös tutustuivat toisiinsa, kun omissa kommenteissa kulki aina oma kuva mukana.

Matkan varrella olen tutustunut moniin inspiroiviin ja viisaisiin ihmisiin. Suomalaisten olisi hyvä oppia ajattelemaan, että yhdessä on enemmän, eikä pitäytyä omassa lokerossaan ja pelätä että muut vievät omaa osaamista tai kilpailuvaltteja. Pyrin itse aina auttamaan kaikkia matkan varrella. Ja jos joku on tehnyt jotain upeaa, myös onnitella siitä. Liian usein kuulee yrittäjiltä, että edes oma tuttavapiiri ei juurikaan jaa kiitosta ja tsemppausta läheisilleen. Yrittäjän työ voi olla myös yksinäistä, jolloin kiitoksen kuuleminen voi tuoda valoa päivään. Ihan jokaisen pitäisi myös tykätä, kommentoida ja jakaa yksityisyrittäjien somepostauksia, sillä tehtäisiin valtava vaikutus. Jos nämä opittaisi, olisi Suomi paljon positiivisempi maa.


Suomalaisten olisi hyvä oppia ajattelemaan, että yhdessä on enemmän, eikä pitäytyä omassa lokerossaan ja pelätä että muut vievät omaa osaamista tai kilpailuvaltteja. Pyrin itse aina auttamaan kaikkia matkan varrella. Ja jos joku on tehnyt jotain upeaa, myös onnitella siitä.

Ajattelen aina, että olet niin hyvä kuin yhteistyökumppanisi ovat. Eli jos renkaassa on jokin mätä tai huonommin toimiva kohta, vaikuttaa se aina toimintaasi ja työilmapiiriin. Näitä on matkan varrella ollut joitain, mutta onneksi ne on havaittu ajoissa.

Myös kirjakustannusala teki ikävän oharin, se on jäänyt harmittamaan ja jätti kirjan pöytälaatikkoon virumaan. Harmittaa myös SomeTime-porukan puolesta, sillä se lähti juuri tällaisesta tapahtumasta viriämään, kun vastasin sen viestinnästä. Yritin etsiä uutta kustantajaa jonkin aikaa tuloksetta ja pian puski yrityksen kiireet, ettei ollut enää aikaa etsiä yhteistyökumppania.

Perhe on kaikki kaikessa ja hauskaa on se, että myös lapsemme ovat mukana yrityksen osakkaina ja toiminnassa. Olen ylpeä myös siitä, että olemme kaiken tämän ohella rakentaneet kaksi kaunista omakotitaloa. Kaikki perheeseen ja kotiin liittyvä on suurinta ja vasta sitten tulee työhön liittyvät asiat. Ja kun jonain päivänä voin tehdä tätä työtä talvisin etelän lämmössä, on kaikki täydellistä.
Anne Stolt, Ikuinen oppija
- Linkitytään LinkedInissä: https://www.linkedin.com/in/anne-stolt-8198783/


- Tervetuloa joogaamaan. Tunnin aikana ehdit nollata pään ja rauhoittua, eli juuri sitä mitä yrittäjä tarvitsee jaksamiseen: www.yogavalo.fi.

www.facebook.com/valoyoga


- Perheen aika -lehti: www.facebook.com/perheenaikalehti#Inspiroivatnaiset #naisyrittäjät #yrittäjät #Puremo #Annestolt #femvalleybusinesslab #femvalley

504 views0 comments

© 2019 by Femvalley Business Lab.