Reittiopas Helsingin kantakaupungin parhaille kirpputoreille

Updated: Jun 30, 2019

Kestävä kehitys, vihreys ja luomu ovat tuoneet mukanaan kasvavan trendin, mitä toiset kutsuvat second handiksi ja toiset kirppiskamaksi. Tästä kertoo muun muassa kirpputorien ja second-hand -liikkeiden määrän huima kasvu viimeisten kymmenen vuoden aikana Helsingissä.

Julkaisen täydellisen sähköpotkulaudan mentävän kirppisreitin Vallilasta Punavuoreen. Tässä ole hyvä. Matkan kesto minimissään 2h, parhaimmillaan koko päivän.


Kantakaupungin parhaat kirppikset sijaitsevat suhteellisen monen kilometrin päässä toisistaan; Ennen haasteena oli mutkaton ja nopea kulku paikasta toiseen silloin kun käytössä ei ole polkupyörää, eikä ruuhkissa nököttäminen kiinnostele. Sitten tuli kaupunkipyörät, mutta laiskotti liikaa kytkeä pyörää parkkiin ja löytää pyöräparkkeja. Nyt sekin ongelma on ratkaistu: Sähköpotkulaudat. Niihin saatat kompastua tätä nykyä missä vaan, milloin vaan. Jälleen yksi hyvä syy pitää katse poissa puhelimen näytöltä kadulla kävellessäsi.


Sähköpotkulaudat Helsingin katukuvaan on tuonut start-up nimeltä VOI, sekä kakkosena Tier ja koska bisnes on niin kannattavaa suhteellisen suuresta alkuinvestoinnin tarpeesta (n. 50milj. EUR) huolimatta, Suomenkin kokoiselle markkinalle on pyrkimässä lisää palvelua tarjoavia yrityksiä, kuten Lime. Sen kunniaksi julkaisen täydellisen sähköpotkulaudan mentävän kirppisreitin Vallilasta Punavuoreen. Toisin sanoen esittelen kirppishaukan suosikki-kirpputorit sen mukaisessa järjestyksessä, kuinka niitä on helpointa koluta. Mainitsen myös muutaman paikan matkan varrella, joiden suurin fani en ole ollut. Korostan siis, että kirpparit eivät ole esiteltyinä suosikkijärjestyksessä.


Aloitetaan matka kerrankin Pitkänsillan toiselta puolelta - ihan kuule Hermannista asti. Uskallatko lähteä mukaan seikkailuun?1. Kirpputori MetkaYksi suosikki-kirpparini kaikista on Kirpputori Metka; Itsepalvelukirpputori Hämeentiellä Hermannin kohdalla josta löytyy aina jotain kivaa. Metkaa pyörittää ihana, pirskahteleva ja nauravainen naishenkilö - sellainen tyyppi, joka on jäänyt mieleeni ensivierailustani alkaen 2010-luvun alussa. Vierailen ks. paikassa viikottain. Viime kerralla löytyi Diorin vintage-laukku viidellätoista eurolla, sitä edellisellä Stella McCartneyn bränikkä urheilukassi viidellä eurolla. Tykkään Metkasta, koska sieltä voi oikeasti tehdä hyviä kirppislöytöjä. Metkassa kamaa on harvoin ylihinnoiteltu, ja ainakin toistaiseksi se on säästynyt ammattimyyjiltä suhteellisen hyvin. Metkassa myydään vaatteiden ja pikkusälän lisäksi huonekaluja; sieltä voi löytää design-kamaa huokeaankin hintaan. Jokin aika sitten ostimme jokaisen Suomalaisen Lokki-valaisimen mikä noh, ei nyt ole niinkään designiä enää sen jälkeen kun sitä alkoi löytymään Prismoista. Olen myös myynyt kamojani Metkassa - tosin tästä on jo aikaa vuosikymmen, joten minulla ei ole siitä tuoretta sanottavaa. Päällisin puolin näyttäisi, että kama kulkee hyvin.


Innostuitko Hermannista? Jos sinulla on aikaa, niin jatka matkaasi syvemmälle rantaan; noin kymmenen minuutin rullailun päässä sijaitsee Kyläsaaren kierrätyskeskus. Vielä 2010-luvun alussa Kyläsaaresta saattoi tehdä hyvin löytöjä astioiden, huonekalujen ja vaatteiden merkeissä. Nykyään on ollut hiljaisempaa, kun tämä kierrättäminen ja kirppishaukkailu on niin pirun trendikästä. Mutta eihän sitä koskaan tiedä.


PSSST! NYT SINUN TULEE TEHDÄ STRATEGINEN MUUVI: Teetkö koukkauksen Helsinginkadun läpi Frida Marinassa (suositeltavaa) ja palaat sitten kiltisti Hämeentielle, vai lähdetkö suoraan Hämeentielle? VAI skippaatko Hämeentien kirppikset ja suuntaat Frida Marinan kautta Töölöön?
Rullailet Helsinginkadulla. Ennen Frida Marinaan kääntymistä tulee vastaan RECCI. Recissä haisee, on homssuista ja sieltä ei ikinä löydä yhtikäs mitään. Mutta eihän sitä koskaan tiedä - mene ja tiedä!3. FRIDA MARINA


Frida Marinasta tuli aikoinaan tehtyä ihan mielettömiä löytöjä Vihreästä vintage- Louis Vuitton -laukusta kirppishintaisiin käyttövaatteisiin. Nykyään Marina on keskittynyt yhä enemmän Vintageen. Kyseinen paikka on one-of-a-kind, ja mestan sielu on ehdottomasti sitä pyörittävä upea, maaginen Maria. Jos olisin sinä, tekisin ehdottomasti koukkauksen Frida Marinassa. Jos potkulauta alkaa kyrsimään, voit tässä vaiheessa hylätä sen Marinan eteen ja vaihtaa kulkuvälinettä spåraan.


Ps. Olen aikoinaan myös myynyt paljon vaatteita Frida Marinassa ja tienasin aina hyvät rahat.


4. Hämeentien Fidat (Sörnäinen ja Hakaniemi)


Fida on nostanut huomattavasti hintojaan viimesten vuosien aikana. Vielä 2010-luvun puolivälissä saatoin löytää Hakaniemen Fidalta Mulberryn aitoja laukkuja alle kymmenellä eurolla. Ne ajat ovat ohi, sillä myöskin Fidan hinnoittelu tapahtuu nykyään keskitetysti lahjoitusten käsittelypisteessä, ja tuotteet tulevat kauppoihin valmiiksi hinnoiteltuina. Kuinka harmillista meidän kannaltamme! Sörnäisten Fidasta löytyy vaatteiden ja kenkien lisäksi sisustustavaraa ja huonekaluja. En ole voinut käydä siellä aikoihin, koska tätä nykyä matkustan vaunujen kanssa ja Sörnäisten Fidaan pääsee ainoastaan portaita pitkin. Yleisesti ottaen Sörnäisten Fidasta voi tehdä ihan OK löytöjä.5. Hämeentien UFFit (Sörnäinen ja Hakaniemi)


Suosin Uffin europäiviä - sinne kannattaa suunnata viiden euron päivien kohdalla, sillä silloin saatat vielä löytää jotain 'ihan himmeetä'. Fakta on se, etten kuitenkaan ole löytänyt yhtikäs mitään Sörnäisten Uffista - I K I N Ä. Ottaen kuitenkin huomioon, että olen kasvanut kyseisellä alueella. Hakaniemen Hallia vastapäätä sijaitsevasta Uffista on tätä nykyä tehty jonkin sortin 'hipster-Uffi' ja esillepanossa ollaan onnistuttu kohtalaisen hyvin. Myös valikoima on enemmän 'hipster' kuin Sörnäisten Uffista, minkä valikoimaan on lajiteltu lähinnä kaikki lumput, mitkä eivät ole tarpeeksi vanhoja ollakseen mageella tavalla järkyttäviä.6. IPANAINEN


Jos lastenvaatteet kiinnostelevat, niin Ipanaisessa kannattaa piipahtaa. Heidän myymälästään löytyy sekoitus käytettyä ja uutta. Heillä on aivan ykkösluokkainen palvelu ja asiantuntemus esimerkiksi kantovälineisiin liittyen. Heiltä löytyy muun muassa suosittua Tulaa uutena sekä usein myös käytettynä. Jos pohdit lastenvaatteidesi myymistä Ipanaisessa, niin sitä en kokemuksen syvällä rintaäänellä kuitenkaan suosittele; Ipanaisen henkilökunta hinnoittelee tuotteesi itse ja he hinnoittelevat ne usein alakanttiin - mikä toki hyvä juttu ostajalle ;). Erehdyin viemään Ipanaiseen myyntiin kesällä 2018 suuren kassillisen kalliita, käyttämättömiä vauvanvaatteita sekä kalliimpia leluja ja tarvikkeita. Taisin netota 30 EUR ja annoin luvan lahjoittaa loput tavarat HOPE RY:lle.


Huomioithan, että moni Second-hand -liike ja kirppis pitävät ovensa kiinni maanantaisin. Jotkut onnekkaat lomailevat heinäkuussa ja pyhinä.


7. Hämeentien (Unioninkadun) RECCI


Ikävä kyllä, sama ummehtunut meininki kuin Helsinginkadun Recissä. Hieno liiketila, josta saisi tehtyä vaikka mitä - ihan pienelläkin panostuksella!


8. Töölön Relove (Huom! Löytyy nykyään myös Punavuoresta, Iso-Roban ja Fredan kulmasta. Töölössä suurempi kirppisvalikoima)


Jos päätit lähteä Frida Marinalta kohti Etu-Töölöä, niin vahva suositus on piipahtaa Töölön Relovessa - ihan vain sen mahtavan esillepanon ja fiiliksen vuoksi. Tykkään Relovesta, koska heillä on myymälän yhteydessä söpö kahvila, vuokrattavissa olevaa pop-up -tilaa, sekä kirppispuoli - mikä on täynnä kuukausia eteenpäin. Asia mitä en fiilistele Reloveen liittyen on se, että jengillä on lähtenyt niin sanotusti hieman lapasesta tuo vanhojen lumppujen hinnoittelu; ei ole epätavanomaista että likaisesta, ryppyisestä ZARAn paidasta saatetaan pyytää 20 EUR. Kolikon toisena puolena saatat löytää vaikkapa huippukuntoisen ACNE:n talvitakin sadalla viidelläkympillä. Ja aina minä olen jotain löytänyt - keskiostoksen hinnaksi tulisi varmasti lähemmäs sata euroa.Relove Töölön kahvilassa viihtyy.

Olen lisäksi itse testannut Reloven All inclusive (sis. esillepano ja hinnoittelu) -palvelua, minkä ostamalla pääsee myymään niin sanotusti jonon ohi. En ollut siihen täysin tyytyväinen; tiesin kokemuksesta, ettei tavara liikkuisi siihen hintaan kun se oli hinnoiteltu henkilökunnan toimesta, ja Reloven henkilökunta ei mielestäni päivittänyt esillepanoa riittävän usein. Huomautin asiasta nätisti muutamaan kertaa ja pyysin saada hinnoitella ja esiinpanna omat tuotteeni, mutta se ei sopinut konseptiin - sillä olin ottanut All Inclusive -paketin, koska tavallisiin myyntipaikkoihin oli kuukausien jono. All Inclusive -paketti sopisi parhaiten varmasti high fashion -brändeille sekä uudelle Zara-kamalle.


Relove on ehdottomasti yksi Helsingin one-of-a-kind second-hand storeista!

Reloven pop-upista saattaa löytää todella mielenkiintoisia up and coming -pienyrittäjien brändejä. Kuten esimerkiksi Woolbergin pannat. Lisäksi tykkään Relovessa siitä, että omistaja Noora Hautakangas näkyy itse usein paikalla ja ei ole epäilystäkään siitä, kuinka paljon hän tekee töitä yrityksensä eteen. Relove on ehdottomasti yksi Helsingin one-of-a-kind second-hand storeista!


Reloven Pop-up tilassa saatat törmätä muun muassa kasvaviin uusiin brändeihin, kuten Woolbergiin.

9. Little Copenhagen Töölö (löytyy myös keskustasta Annankadulta, läheltä Iso Robertinkadun kulmaa)


Jos lastenvaatteita halajat, niin mars Little Copenhageniin! Täältä löydät sekä laadukkaat second-hand -vaatteet että täysin uudet vermeet järkevään hintaan. Little Copenhagen löytyy Töölöstä suoraan Relovea vastapäätä, toiselta puolen Runeberginkatua. Samainen putiikki löytyy myös Helsingin Keskustasta Annankadulta, läheltä Iso Roban kulmaa.


Laittaessasi rullaillen menemään Töölöstä kohti keskustaa, niin saat rullailla ihan sinne Runeberginkadun päähän ja voit siitä jatkaa rullailua pitkin Fredrikinkatua. Fredrikinkadun eli Fredan varrella sijaitsee useampi hieman vanhanaikainen 'second-hand -liike', joissa myydään merkkilaukkuja ja high-fashion -merkkejä niille ominaiseen hintaan. Ps. Näissä putiikeissa kannattaa sitten olla tarkkana tuotteiden aitoudesta. Huomioithan, että Freda on yksisuuntainen katu, eli halutessasi noudattaa liikennesääntöjä, suositeltavaa on valita Albertinkatu ja kääntyä Iso Roobertinkadun kulmasta vasemmalle. Tai vaihtoehtoisesti Annankatu, ja kääntyä Annankadun ja Iso Roobertinkadun kulmasta oikealle. Halutessasi koluta Fredan varrella sijaitsevat putiikit, on hyvä idea kävellä Fredan pätkä ja ottaa uusi sähköpotkulauta reitin varrelta.


Fredrikinkadun eli Fredan varrella sijaitsee useampi hieman vanhanaikainen 'second-hand -liike', joissa myydään merkkilaukkuja ja high-fashion -merkkejä niille ominaiseen hintaan.

Saapuessasi Fredrikinkatua Iso-Roban kulmalle, näet edessäsi Relove Punavuoren. Relove Punavuoren kirppispuoli on kovin pieni; tässä tilassa on panostettu viihtyisään kahvilaan ja uniikkiin kesäterassiin. Jatkaessasi Iso-Robaa vasemmalle, näet oikealla puolellasi Fida Iso-Roban. Astu toki peremmälle, sillä Fida Iso-Robalta saattaa ihan tosissaan löytyä huippulaatuista tavaraa. Joskus sieltäkään ei löydy siis yhtikäs mitään.


Jos lastenvaatteet kiinnostavat, niin jatka kohti Iso-Roban ja Annankadun kulmaa ja käänny vasemmalle. Jatka muutama metri eteenpäin, saavut Little Copenhagen Punavuoreen.


Halutessasi skipata lastenvaatteet, jatka pitkin Fredaa siihen suuntaan kun olit ajamassakin. Ohitat pian pienen torialueen ja muutaman second-hand -laukkuja myyvän liikkeen, joista legendaarisin Ruutu Rouva. Olen myös saanut sieltä 13-vuotiaasta asti legendaarisen aroganttia palvelua. Ilmeisesti en ole koskaan mahtunut kohderyhmään. Vierailu putiikissa on silti kokemuksensa, sillä Ruutu Rouvassa aika on pysähtynyt. Vierivä kivi on sammaloitunut niin sanotusti. Ehdottomasti vierailen asiakkaana jatkossakin.


Ilmeisesti en ole koskaan mahtunut kohderyhmään. Vierailu putiikissa on silti kokemuksensa, sillä Ruutu Rouvassa aika on pysähtynyt. Vierivä kivi on sammaloitunut niin sanotusti. Ehdottomasti vierailen asiakkaana jatkossakin.


Jatka vain piruuttasi eteenpäin Fredaa, ja huomaat kuinka tie haarautuu pian moneen suuntaan. Jatka Sepänkadulle. Saavut pian Punavuoren Patinaan.10. Punavuoren Patina


Jos pullantuoksu ei kohtaa hajunystyröitäsi rullattuasi tovin pitkin Sepänkatua, niin Patinan Niko on luultavasti vasta vaivaamassa taikinaa. Saavut ruman 60-lukulaisen rakennuksen eteen. Arkkitehtuurin vuoksi julkisivu näyttää hieman homssuiselta. Mutta älä anna ulkokuoren hämätä. Saanen esitellä suosikkini kaikista Helsingin kirppareista: Punavuoren Patina on säilyttänyt kirppisfiiliksensä hintojaan myöten samassa kun alueen kilpailijoiden puljuissa hinnat on vedetty tappiin. Tämä on myös suhteellisen petollista, sillä löydän Patinasta jotain tarpeellista ihan aina. Saatat löytää Punavuoren Patinasta perus kirppisvaatteiden, kenkien ja tavaroiden lisäksi mitä vaan antiikista arvokkaaseen taiteeseen ja designiin.


Olen myös myynyt omia tavaroitani ja vaatteita Punavuoren Patinassa monesti, sillä Patina taitaa olla ainut Helsingin keskustan alueen kirppareista, mikä ei ota provisioita. Lisäksi olen tienannut aina huisin hyvin Patinasta.


Hauskana plussana Punavuoren Patina on jokin aika sitten uusinut nettisivunsa ja sen myötä rakentanut oman verkkokaupan antiikille ja designille. Maksutavoissa myös Klarnan osamaksu.
Hei Helsinkiläinen! Puuttuiko suosikki-kirpputorisi listalta? Paljasta suosikkisi kommentoimalla tätä postausta!1,005 views0 comments

© 2019 by Femvalley Business Lab.