Tatuointitaiteilija Sari Palm kapinoi burnouteja ja vatsahaavoja vastaan terveellä itsekkyydellä

Sari on niin kutsuttu 'self-made' -yrittäjä, joka aloitti toimintansa tatuointitaiteilijana ilman pääomaa. Hän hakeutui tarvittavaan koulutukseen, oppi alan tekijöiltä ja haki inspiraationsa ympäriltään. Yrittäjyytensä aikana Sari on joutunut opettelemaan järjestelmälliseksi.


Kuva: Aleksi Kallioja Photography

Yrittäjäksi nuorena ilman pääomaa

-Aloitin yrittämisen muistaakseni elokuussa 2012, kävin työvoimatoimiston ja verottajan järjestämän yrityskurssin Kaapelitehtaalla, kun hain starttirahaa toiminnalleni. Mulla ei ollut huikeita alkupääomia yms, mutta tähän asti on selvitty! Sitä ennen meillä oli teininä Myrry ry musiikin ja teatteritaiteen edistämistä varten. Mutta se kesti ehkä muutaman vuoden, eikä tietenkään 16 - parikymppisinä tajuttu mistään mitään vielä. Oltiin vaan pärinöissä taiteesta ja taiteen tekemisestä, sen kokemisesta jne.

Yrittäminen pelotti mua alkuun ihan himmeesti, tiedän paljon tarinoita epäonnistumisista, mutta tälle alalle ei usein ole mahdollista työllistyä palkansaajana, ymmärtäähän sen, voi olla, että joka päivälle ei välttämättä, ainakaan alkuun, ole paljon asiakkaita jne. tarjolla. Ostovoima on yrittäjän paras kaveri ja rahat liiketoimintaan on jostain saatava, muuten lähtee valo jääkaapista, eikä liiketoiminnan ylläpitäminen ole kannattavaa. Mulla on myös maailman parhaimmat kirjanpitäjät, jotka on jaksaneet neuvoa taiteilijaa bisneksessä. Plus kaverit auttoivat liiketoimintasuunnitelman kanssa ihan alussa. Viidakkorummulle myös iso kiitos!


Visuaalisuus, ihmiset, musiikki ja jokapäiväiset kohtaamiset inspiroivat Saria. -Se mitä mä nään joka päivä. Se mitä mä pysähdyn näkemään joka päivä. Ihmisten elämäntarinat ja jutut, koen etuoikeutta siitä, että työssäni tapaan koko ihmisyyden kirjon, se rikastuttaa minun elämääni, mielikuvitustani ja maailmankatsomustani, sekä taiteilijana, että yksityishenkilönä.

Sarilla on ollut matkansa varrella monta mentoria. -Ei kukaan pärjää yksin! Olen ollut onnekas siinä mielessä, että olen tavannut inspiroivia ihmisiä paljon. Kiitos kuuluu kaikille mun opeille ja tahoille, kenen kanssa oon päässyt tekemään yhteistyötä. Ihmiset joiden kanssa oon saanut kasvaa! Sekä tietty kavereille ja asiakkaille ja jokaiselle, jotka on matkan varrella tukeneet!


-Ei kukaan pärjää yksin! Olen ollut onnekas siinä mielessä, että olen tavannut inspiroivia ihmisiä paljon.


Suurimpina haasteina taiteilijasielu Sari Palm kokee järjestelmällisyyden, minkä hän on opetellut kantapään kautta; -Kun on monen ihmisen kanssa tekemisissä samaan aikaan, on oltava järjestelmällinen, mikä luonnollisesti on taiteilijalle haaste. Sari on ratkaissut haasteen muun muassa niin, että viestittelee asiakkaidensa kanssa vain yhden foorumin kautta.


-Jos vaikka viikossa on viisi Annaa asiakkaana, jotka kaikki haluavat vaikka kasviaiheisen tatuoinnin, sukunimi ei ole tae kaiken muistamisesta, ainakaan mun kohdalla. Onneksi mulla on parhaat asiakkaat, jotka ymmärtävät tämän.Stressaaminen ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta ja olen valinnut suoritusvapaan tavan olla tekemiseni kanssa. Se on mun kapina burn outteja ja vatsahaavoja vastaan. Tai sitten olen vain tarpeeksi itsekäs priorisoidessani myös mut.

Haasteena Sari näkee myös yksityiselämän ja työelämän yhteensovittamisen. -Päivät on pitkiä, sitä antaa tekemiselleen kaikkensa ja rahaa elääkseen ja byrokratiaosuudesta selvitäkseen yrittäjänkin täytyy tehdä. Ajantaju menee töihin upotessa, on haaste sovittaa uni, ruoka, liikkuminen ja ehkä töiden ulkopuolinen sosiaalinen elämä kaiken lomaan. Jos on liikaa kaikkea kerralla, stressitasot nousee ja sen kanssa on osattava/opittava elämään. Oon kuitenkin kasvanut ihmisenä, osaan suhtautua elämään myös päivä kerrallaan tyyppisesti. Jollain tasolla olen osannut tehdä sen aina, stressaaminen ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta ja olen valinnut suoritusvapaan tavan olla tekemiseni kanssa. Se on mun kapina burn outteja ja vatsahaavoja vastaan. Tai sitten olen vain tarpeeksi itsekäs priorisoidessani myös mut. Kuka musta pitäisi huolta, jos en itse sitä tee? Mikään ei ole helppoa, mutta jos vaikeutta pelkää, ei saa mitään aikaiseksi. Jokaisen tekijän täytyy käydä tuo keskustelu itsensä kanssa.

Suurimpana onnistumisenaan Sari näkee sen, että saa tehdä sitä mistä nauttii; -Taide ja tatuoinnit ovat kiinnostaneet mua ihan pikkulikasta, on siistiä omistaa elämä tälle. Yrittämisen lisäksi tämä on elämäntapa. Koen onnistumisen tunteita joka päivä, pieninä annoksina, täydellisyyttä ei ole olemassakaan. Ja sehän vasta täydellistä onkin, sopii minulle.


Sitä vartenhan me yrittäjiä ollaan, että voidaan muovata elämästä omaehtoista. Aina se ei tietenkään onnistu, mutta siihen pyritään!

-Myös se, että voi oppia jotain uutta joka päivä. Yrittäminen on siinä mielessä kivaa, että voi päättää aikataulut itse, ja kokeilla erilaisia toimintatapoja vaikka joka päivä, jos etsii sitä toimintamallia mikä sopii itselleen parhaiten. Sitä vartenhan me yrittäjiä ollaan, että voidaan muovata elämästä omaehtoista. Aina se ei tietenkään onnistu, mutta siihen pyritään!

- Tatuointitaiteilija Sari Palm


Nettisivut

Facebook @Sarppatekee

Instagram @Sarppatekeetatskoi#SariPalm #SarppaTekeeTatskoi #Tatuointitaiteilija #Tatuointi

387 views0 comments

© 2019 by Femvalley Business Lab.